top of page

Lichter

You need less to become more -NOVASTAR


Ik weet al een tijdje wat mijn goede voornemen en meteen ook grootste challenge voor 2022 gaat worden. Ik leef er tegelijk met goesting en angst naartoe.

Wie me goed kent zal het beamen. Ik ben al sinds mijn kindertijd een hamster.

Niet dat ik niet weet wat ik allemaal heb zoals je dat wel eens op tv ziet bij mensen met verzamelwoede. ik weet exact wat ik heb en ben gehecht aan mijn spullen.


Ik zie gewoon een schat in alles


Bijgevolg ben ik dan ook erg gedreven in het bijhouden en opbergen ervan..

Bovendien zie ik zowel in een lege bokaal als een vergeeld stukje papier, het potentieel.

Ik ruim wel op maar het gaat vaak moeizaam, want elk boek dat ik in mijn handen neem, wil ik ooit herlezen. Alle schoenen passen me nog en zo gaat het ook met kleding of servies. Het meeste mag uiteindelijk toch blijven en verhuist hoogstens naar de garage of naar de ’reserve’ kast.


Één voornemen waar ik mijn uiterste best voor wil doen


Ik kies sinds vorig jaar slechts één voornemen. Maar wel best een pittige. Dit jaar was dat elke dag een tekening maken en hoewel dat niet altijd lukte, heb ik echt mijn best gedaan om me eraan te houden. Ik ben minstens 365 tekeningen rijker en daar zitten er zelfs een paar tussen die ik echt leuk vind.


Het mooie is iets vinden waarnaar je niet eens op zoek was


Dit jaar wil ik elke dag iets weggeven. Dit kan een koffiemok zijn of een paar rubberlaarzen, maar evenzeer een kunstwerk van me of waarom niet een tekening? Sommige zaken zal ik weggeven aan bekenden, omdat ik weet dat ik hen er een plezier mee doen. Sommige boeken aan mensen waarvan ik hoop dat ze zullen koesteren zoals ik zelf deed. Het meeste aan wildvreemden die op goed geluk iets van me zullen vinden op straat of in het bos en het gevoel krijgen dat ze iets vinden waarnaar ze misschien niet eens op zoek waren.


Een klein briefje


Vaak zal ik een klein briefje bijvoegen, over het geschenk in kwestie en waarom ik het loslaat. Ik las onlangs dat verandering vooral loslaten impliceert en dat je pas echt kunt veranderen als je leert loslaten.

Vooral het loslaten van alles wat niet bij je hoort maar misschien door anderen, niet in het minst, de maatschappij, van je verwacht wordt. Het vergt moed en ballen om jezelf te zijn en om los te komen van de geldende norm. Vooral in deze tijden, waar het recht op persoonlijk welbevinden en een eigen mening, serieus onder druk staan.


Het stopt echter niet bij elke dag spullen weggeven voor mij, ook wil ik zo weinig mogelijk kopen. Alleen wat écht nodig is. Ik ontdoe me van wat overbodig is, van wat ik niet nodig heb en trek deze lijn door naar nieuwe spullen. Die zullen er voorlopig niet komen. Heb ik toch iets nodig, dan zal ik eerst kijken of ik het tweedehands of vintage kan vinden en me uiteraard afvragen of ik het wel écht nodig heb.


Het zinnetje uit dat liedje van Novastar: ‘you need less to become more’, houdt me eerlijk gezegd al jar-en bezig en bevat, los van de context van dit nummer, echt veel wijsheid en waarheid. Eens kijken of ik volgend jaar kan beamen of dit ook voor mij van toepassing is.


Rest me niets dan u een heerlijk leeg jaar te wensen, met minder spullen en minder zorgen, met meer vrijheid, meer energie en meer vertrouwen. Maak er wat moois van!


Mocht je zelf ook spullen willen loslaten, laat je dan inspireren en doe gewoon mee.

80 weergaven
bottom of page